• Novinky

            • ŠKD už pre všetkých

            • Od pondelka 15. júna 2020 do 29. júna 2020 (vrátane) už bude ŠKD (družina) otvorený pre všetkých žiakov našej školy. ŠKD bude riadne ako vždy v hlavnej budove školy.

            • Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania v ZŠ Pušovce od 01. 06. 2020

            • Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania v ZŠ Pušovce od 01. 06. 2020

               

              Vážení rodičia, na základe opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR a Rozhodnutia ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Vám oznamujeme, že ZŠ Pušovce obnoví prevádzku školy od 1.6.2020.  

              Pokyny, upravujúce podmienky konkrétnej základnej školy a školského klubu detí na obdobie do konca školského roku 2019/2020 

               

              Základné informácie

               Riaditeľ základnej školy rozhodol, že žiaci budú v skupinách tak, ako boli pred mimoriadnym prerušením prevádzky, kvôli prevencii nákazy COVID-19.

               Vytvorená skupina sa nebude meniť, aj keď počet žiakov klesne, nebude dochádzať k migrácií žiakov medzi jednotlivými skupinami.  V prípade nízkeho počtu žiakov v skupine, k zmene môže dôjsť až v nasledujúcom týždni po dosiahnutí nízkeho počtu žiakov (napr. skupina A sa v stredu zmenší na 7 žiakov, skupina B na 5 žiakov, v pondelok - nasledujúci týždeň sa tieto skupiny spoja). 

               Metódy a obsah vzdelávacích a záujmových činností budú  prispôsobené zloženiu konkrétnej skupiny, vzhľadom na vek žiakov a úroveň ich vedomostí, znalostí a zručností. 

               Obsah a formu všetkých vzdelávacích a záujmových činností budú volené tak, aby boli zaistené hygienicko – epidemiologické opatrenia. 

               Pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci základnej školy v súlade s aktuálnymi hygienicko – epidemiologickými nariadeniami a podľa svojho uváženia a možností zabezpečia rozostupy medzi žiakmi pri výchovno – vzdelávacom procese. 

               

              Príchod  a odchod žiakov do školy  

              S cieľom ochrany pred komunitným šírením ochorenia COVID – 19 v základnej škole, žiaci prichádzajú a odchádzajú len s osobami, ktoré so žiakom žijú v spoločnej domácnosti.  Sprevádzajúce osoby sa vo vnútorných priestoroch školy nepohybujú. 

              Žiadame rodičov a žiakov aby sa nezhromažďovali pred školou a aby dodržiavali rozstupy. Ak žiak nestihne prísť do školy v určený čas, musí počkať s odprevádzajúcou osobou pokiaľ nenastúpia žiaci podľa rozpisu a až tak mu bude umožnený vstup do školy. 

              Pred vstupom do školy bude zabezpečený  každodenný ranný zdravotný filter, ranné meranie teploty žiakov každej skupiny pedagogickým zamestnancom bezdotykovým teplomerom pri vstupe do základnej školy a dezinfekcia rúk všetkých osôb pri vstupe do budovy, a to dezinfekčným prostriedkom. 

              Odprevádzajúca osoba predkladá pri prvom nástupe žiaka písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie (tlačivo je na webe školy).

              • Nástup žiakov od 7.00 do 7.20 hod.
              • Vyučovanie od 7.30 do 11.30 hod.
              • ŠKD maximálne do 16.00 hod. (viď. Organizácia výchovno – vzdelávacieho procesu)

              Žiaci ktorí v danom týždni nebudú v ŠKD, po vydaní stravy odchádzajú domov.

               

              Škola žiakovi neumožní zúčastniť sa VVP v prípade :

               pri príznakoch akéhokoľvek ochorenia /kýchanie, kašľanie, upchatý nos, zvýšená teplota nad 37,2°C, strata čuchu, vyrážky, bolesti brucha, zvracanie, hnačka/,

               ak dieťa nebude mať so sebou 2 ks ochranné rúška a jednorazové hygienické vreckovky.

              Ak škola žiaka nevpustí do budovy školy   z dôvodu ranného filtra, neodkladne kontaktujeme zákonného zástupcu. 

               

              Povinnosti zákonného zástupcu  

               Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do základnej školy a pri odchode žiaka zo základnej školy (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk). 

               Zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška a papierové jednorazové vreckovky. 

               Dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky konkrétnej základnej školy do konca školského roku 2019/2020. 

               Predkladá pri prvom nástupe žiaka do základnej školy, alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri dni písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie. 

               V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID_19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené. 

                Ak sa žiak z akéhokoľvek dôvodu nezúčastní vyučovania, zákonný zástupca musí neodkladne  túto skutočnosť oznámiť telefonicky. 

              Organizácia výchovno – vzdelávacieho procesu

              Účasť žiakov na vyučovaní je dobrovoľná. Zákonný zástupca môže dieťa prihlásiť  do školy vždy do štvrtku s nástupom od nasledujúceho pondelka.

              Žiak, ktorý v priebehu vyučovania opustí školu (napr. z dôvodu návštevy lekára) sa z hygienických a bezpečnostných dôvodov  do školy späť vrátiť nemôže. Žiakom, ktorí sa zúčastnia vyučovania, bude poskytnutá strava v školskej jedálni.   Každý rodič je povinný oznámiť školskej jedálni záujem o stravovanie (obed) pre svoje dieťa – individuálne prihlásenie na stravu.

              Vyučovací proces  pre žiakov bude prebiehať blokovo a to v čase od 7: 30 – 11:30.  Sústredíme sa na to, aby sa žiaci dobre cítili a pozvoľna  sa učili, najmä utvrdili a zopakovali si to, čo sa naučili doma online.   

              Žiakom, ktorí sa nebudú vzdelávať  v škole, vyučujúci pošle zadanie úloh elektronickou formou (email, messenger).

              Po ukončení vyučovacieho procesu bude pre žiakov zabezpečená prevádzka ŠKD.  Školský klub detí bude od 11.30 do 16:00 (po týždňoch) nasledovne:

              • celý týždeň od 1.6. do 5.6. 2020 budú v ŠKD len žiaci 1.2. ročníka vo svojej triede (OcÚ)
              • celý týždeň od 8.6. do 12.6. 2020 budú v ŠKD len žiaci 3.4. ročníka vo svojej triede
              • celý týždeň od 15.6. do 19.6. 2020 budú v ŠKD len žiaci 1.2. ročníka vo svojej triede(OcÚ)
              • celý týždeň od 22.6. do 26.6. 2020 budú v ŠKD len žiaci 3.4. ročníka vo svojej triede
              • 29. júna budú v ŠKD len žiaci 1.2. ročníka vo svojej triede (OcÚ)
              • 30. júna ŠKD nebude!

               

              Pre pedagogických zamestnancov

              Pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci, ktorí nastúpia do škôl, budú zabezpečovať vyučovanie v základnej škole a výchovné aktivity pre žiakov.

               

              Opatrenia školy kvôli prevencii nákazy COVID-19  

               Základná škola zabezpečí každodenný ranný zdravotný filter, ranné meranie teploty zamestnancov školy a dezinfekciu rúk pri vstupe do budovy, a to dezinfekčným prostriedkom vhodne umiestneným.   Sprevádzajúce osoby sa vo vnútorných priestoroch školy nepohybujú. 

               Základná škola zabezpečí každodenný ranný zdravotný filter, ranné meranie teploty žiakov každej skupiny a dezinfekciu rúk všetkých osôb pri vstupe do budovy, a to dezinfekčným prostriedkom vhodne umiestneným. 

               Zákonný zástupca predkladá pri prvom nástupe žiaka do základnej školy, alebo po každom prerušení dochádzky v trvaní viac ako tri dni písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie. 

               Žiak má v taške pripravené rezervné rúško (pre prípad znečistenia svojho používaného rúška) a jednorazové vreckovky.  Žiak po vstupe do triedy si  odchádza umyť ruky bežným spôsobom, ktorý je v súlade s aktuálnymi hygienicko – epidemiologickými nariadeniami. 

               Žiak nosí rúško všade vo vnútorných priestoroch základnej školy, okrem svojej skupiny v interných a externých priestoroch školy, kde prebieha výchovno - vzdelávací proces. 

               Nepedagogický zamestnanec školy nosí rúško alebo ochranný štít. Pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec (napr. asistent učiteľa alebo špeciálny pedagóg) majú odporučené nosiť rúško alebo ochranný štít pri výkone výchovno-vzdelávacieho procesu, v ostatných prípadoch nosia rúško alebo ochranný štít. 

               V miestnosti, v ktorej sa zdržuje skupina, je zabezpečené časté a intenzívne vetranie. 

               V rámci možnosti  sa budeme snažiť organizovať aktivity tak, aby bolo možné väčšiu časť dňa tráviť vonku. Telesno-výchovne aktivity  budeme vykonávať v externom prostredí. 

               Pedagogický zamestnanec opakovane upozorňuje žiakov na dodržiavania hygienických pravidiel pri kašľaní a kýchaní. 

               Presuny skupín žiakov, pohyb po chodbách, návštevu toaliet či spoločných priestorov je nutné organizovať tak, aby boli minimalizované kontakty ako medzi skupinami, tak jednotlivcami, vrátane zamestnancov školy. 

               Rukavice pre bežné činnosti nie sú nutné, potrebné sú napr. pri príprave jedla, likvidácii odpadov, dezinfekcii atď. 

               Toalety sú vybavené mydlom v dávkovači a jednorazovými papierovými utierkami (obrúskami) pre bezpečné osušenie rúk. 

               Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne dvakrát denne a podľa potreby.   Upratovací personál je informovaný a poučený o sprísnených podmienkach upratovania a o potrebe priebežného čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, ostatných povrchov a predmetov. 

               Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci a odborní zamestnanci a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa bude vykonávať najmenej raz denne. 

               Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, bude vykonávaná minimálne dvakrát denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí). 

               

              Stravovanie

               Žiakom, ktorí sa zúčastnia vyučovania, bude poskytnutá strava takto:

              • Žiaci ktorí sú v ŠKD sa budú stravovať vo svojej triede. Strava sa im prinesie v jednorazových obaloch a jesť budú s jednorazovým príborom.
              • Žiaci ktorí nebudú v ŠKD si stravu vyzdvihnú v sprievode učiteľa/ky pred budovou MŠ a odchádzajú domov.

               Stravu vydáva personál spolu s čistým príborom. Žiaci si sami jedlo a pitie nedokladajú a neberú si ani príbory. 

               Pri príprave jedál a pri vydávaní jedál je nutné dodržiavať bežné hygienické pravidlá.

               Stoly budú dezinfikované po ukončení stravovania. 

               

              Pri podozrení na ochorenie  

               Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov základnej školy. 

               Ak žiak v priebehu dňa vykazuje niektorý z možných príznakov COVID-19, je nutné umiestniť ho do samostatnej miestnosti a kontaktovať zákonných zástupcov, ktorí ho bezodkladne vyzdvihnú. O podozrení na nákazu COVID – 19 základná škola informuje príslušný RÚVZ tak, ako je to v prípade iných infekčných ochorení. 

                Ak sa u zamestnanca základnej školy alebo školského klubu detí objavia príznaky nákazy COVID – 19 v priebehu jeho pracovného dňa, bezodkladne o tom informuje riaditeľa školy a opustí školu v najkratšom možnom čase s použitím rúška. 

               

              Škola pristupuje k týmto opatreniam z dôvodu zabezpečenia ochrany pred komunitným šírením ochorenia COVID 19 v Základnej škole Pušovce.

              Tieto pokyny sa môžu podľa situácie meniť alebo dopĺňať, preto prosíme o sledovanie webstránky našej školy, kde určite nájdete prípadné zmeny!

            • Povinnosti zákonného zástupcu žiaka počas vyučovania v júni 2020

            • Zákonný zástupca

               Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do základnej školy a pri odchode žiaka zo základnej školy (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk).

               Zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška a papierové jednorazové vreckovky.

               Dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky konkrétnej základnej školy do konca školského roku 2019/2020.

               Predkladá pri prvom nástupe žiaka do základnej školy, alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri dni písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie ( Tlačivo si stiahnete tu: Priloha_2_pre_zak._zastupcu.pdf).

               V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID_19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené.

            • Oznam o neklasifikovaní niektorých predmetov v čase prerušeného vyučovania

            • Na základe usmernenia ministerstva školstva[1] riaditeľ školy oznamuje rodičom a žiakom Základnej školy Pušovce, že v čase prerušeného vyučovania nie je možné naplniť ciele niektorých predmetov kvalitnou/plnohodnotnou realizáciou, tieto predmety sa nevyučujú a zároveň neklasifikujú, aj keď pôvodne boli klasifikované. Na našej škole to sú: Telesná a športová výchova, Výtvarná výchova, Hudobná výchova, Pracovné vyučovanie, Informatika a Náboženská výchova. 

              Upozornenie: Záverečné hodnotenie bude realizované pre všetky predmety, podľa usmernenia ministerstva školstva[2], po rozhodnutí riaditeľa a pedagogickej rady.

              Mgr.Maroš Hrabčák, r.š.

            • LEN ELEKTRONICKÝ zápis do 1. ročníka na šk. rok 2020/2021

            • O Z N A M 

              Riaditeľ Základnej školy v Pušovciach oznamuje rodičom žiakov, ktorí spĺňajú vek povinnej školskej dochádzky, že zápis žiakov do 1. ročníka na školský rok 2020/2021 sa uskutoční v dňoch od 15. apríla 2020 do 30. apríla 2020 výhradne elektronicky.

              Viac informácií nájdete tu odkliknite.

              Mgr. Maroš Hrabčák, r.š. 

                                                                                                                            

            • KARNEVAL

            • Pozývame našich žiakov na karneval 22.02.2020 o 15.30 hod. v kultúrnom dome v Pušovciach.

            • Oznámenie o prerušení výchovno-vzdelávacieho procesu

            • Riaditeľ Základnej školy v Pušovciach oznamuje, že z dôvodu narastajúceho počtu chrípkových ochorení u žiakov vyhlasuje prerušenie prevádzky (chrípkové prázdniny) v Základnej  škole v Pušovciach.

              Prevádzka bude prerušená od pondelka 17. februára 2020 do stredy 19. februára 2020. Vyučovanie podľa platného rozvrhu začne vo štvrtok 20. februára 2020.

              Toto opatrenie bolo vydané v zmysle:

              • Metodického usmernenia č. 15/2005-R
              • Prevádzkového poriadku ZŠ v Pušovciach
              • po konzultácií s príslušným Úradom verejného zdravotníctva.

              Zároveň oznamujeme, že z uvedeného dôvodu bude prerušená prevádzka ŠKD.

              Táto skutočnosť bola oznámená zriaďovateľovi školy - Obci Pušovce, RÚVZ v Prešove a Obvodnému úradu Prešov – odbor školstva.

            • Začiatok školského roka 2019/2020

            • Vyučovanie začína 2. septembra 2019 ( v pondelok ) o 8.00 hodine slávnostným otvorením školského roka v budove školy. Vyučovanie v tento slávnostný deň trvá do 8.45 hodiny. O 9.00 hod. sa zúčastníme slávnostnej svätej omši v našom kostole.

              V utorok, 3. septembra 2019, v triedach prvého ročníka trvá vyučovanie do 10.00 hod. Po skončení vyučovania pokračuje svojou činnosťou školský klub detí.

              V stredu, 4. septembra 2019 , v triedach prvého ročníka trvá vyučovanie do 10.00 hod. Po skončení vyučovania pokračuje svojou činnosťou školský klub detí.